POP of IMAP instellingen gebruiken

In de instellingen van je mailprogramma (Outlook of AppleMail bijvoorbeeld) ben je vast wel eens de termen IMAP en POP tegengekomen. Wat zijn dat voor instellingen? Hoe gebruik je die? Waarom de ene gebruiken en niet de andere? Als je het verschil weet, kun je je email inbox omtoveren tot een handige tool, die het werken een beetje makkelijker maakt. Ik krijg er regelmatig vragen over en daarom leg ik het hieronder uit.

POP – hiermee download je je inkomende emails naar je computer en worden ze verwijderd van de mailserver.

Voordelen:
– de ruimte op de mailserver blijft altijd relatief leeg. Omdat je je mails download, kun je zoveel mails bewaren als je maar wilt.
– Je hebt een internet verbinding nodig om mails op te halen, maar wanneer ze eenmaal op je computer staan kun je makkelijk beheren en offline lezen, ook zonder internet verbinding.

Nadelen:
– omdat je je mails op je computer download, moet je ze met diezelfde computer beheren. Dit heeft als nadeel dat je onderweg op je telefoon of tablet de reeds gedownloadde mails niet meer kunt lezen. (je kunt je computer wel zo instellen dat de mails NIET verwijderd worden voor een bepaalde tijd, maar dan moet je ze op meerdere apparaten beheren, wat kan leiden tot chaos.)

– je moet zelf zorgdragen voor een backupsysteem, om te voorkomen dat verwijderde of zoekgeraakte mails teruggehaald kunnen worden.

Is POP de juiste instelling voor jou?
Als je altijd toegang hebt tot je computer en je hebt gelimiteerde ruimte op de mailserver, dan is POP de beste instelling voor je. Je kunt als extra POP instellen op je mobiele apparaten en die zo instellen dat mails NIET verwijderd worden. De standaard instelling is: WEL verwijderen, dus dat moet je dan even wijzigen. Als je dan weer achter je computer zit, download je ze daarop en sla je ze op. De mails die je op je telefoon of tablet ophaalt kun je dan onderweg wel beantwoorden en verwijderen uit je apparaat.

IMAP – de mails beheer je op de mailserver, en zijn op alle apparaten te benaderen.

Voordelen:
– Omdat de emails op de server bewaard blijven, zijn ze op alle apparaten te lezen en te beheren.
– Emails worden meegenomen in de backups, dus je kunt ze altijd terughalen.

Nadelen:
– Omdat je geen ongelimiteerde opslagruimte hebt op de mailserver, zul je toch mails moeten verwijderen. Een mailbox is standaard 40MB groot en als je veel mails ontvangt of vaak mails met grote bijlagen, dan is dat vaak niet genoeg. Dit brengt kosten met zich mee.
– Als je niet online bent, kun je geen emails lezen.

Is IMAP de juiste instelling voor jou?
– Als je regelmatig bij oude emails moet, op meerdere apparaten, dan is IMAP de juiste instelling. Overweeg dan wel meer ruimte te huren op de mailserver

Welke instelling je ook kiest, je kunt gewoon gebruik blijven maken van je favoriete mailprogramma.

Zelf gebruik ik de POP instelling. mijn mail beheer ik op mijn laptop en onderweg kan ik de mail ophalen, beantwoorden en verwijderen. Als ik weer achter mijn laptop zit, haal ik alle mail op, ook die ik al gelezen heb, maar de mailserver blijft vrij leeg. Dus op mijn mobiele apparaten staan de instelling zodanig dat mails NIET verwijderd worden van de mailserver, op mijn laptop WEL.

Geplaatst in Tips.